Wednesday, May 6, 2015

Paat sai vette/ Boat is in the water

Paat läks vette. Jutt peaks algama umbes nii, et kui Viljar ja Britt koolimajja jõudsid oli Frida ju treilerile roninud (aga ainult selle pärast, et kraana liiga vara tuli).
Kui nüüd natuke alguse poole kerida, siis paadil käib anood metallosade kaitseks (soolases vees toimub peen protsess elektrolüüs, mis sööb ära kõik mis ette jääb ja metallist on). Paraku Eesti kaubandusvõrgus õige mõõduga jublakat polnud saada. Oli saada liiga lai. Lõikusin selle siis õhemaks ja panin külge. Kuna see käib vee all, siis tuli see enne tõstmist ära teha.

The boat is in the water. From the beginning boats need an anode to protect metal parts (in salty water is process called electrolysis, that eats everything made of metal). Unfortunately in the local shops was not a suitable one. Took a bigger one and made it fit. Since it goes under the water it had to be fitted before the lifting.

Anood/ Anode


Ja siis tuli kraana tund aega varem. Panime tropid külge (rihmad kohalikus keeles), tõstime paadi natuke maast lahti, et saaksin kiilu alt ära puhastada ja värvida.
Siis panime paadi uuesti alusele ja tõstime kogu pudinate hunniku treilerile, mis ta siis Suure Tõllu ahtri (laeva tagumine ots) juurde ja siis jõudsid abiks Viljar ja Britt kohale. Nüüd läks juba lihtsamini.

The crane came an hour earlier. Lifted it for a moment so I could clean the bottom of the keel and paint it.
Then lifted the boat with the frame on the trailer and drove it to the the stern (the end of a boat) of Suur Tõll (http://www.lennusadam.eu/et/suurtoll).










Järgmine tunnike oli hirmus kiire ja pilte ei teinud. Vahepeal ründas varre otsast pääsenud hari inimesi, karistuseks sai külmas vees olla.

Siis mudisime paika kõikvõimalikud otsad (köied, nöörid maakeeli). Masti ettevalmistuse käigus olime unustanud u 4m kõrgusele ühe nööri, mis kogu elu segas. Väike ahv ronis üles ja võttis selle lahti. Fridale see ei meeldinud ja hammustas mind jalas. Näitan kunagi pilti kuidas masti ronida.

Next few hours were busy so no pictures taken. At some point a brush came of a handle and attacked people. Punishment was cold water for 5 minutes.


Lõpuks saime masti pingutatud, paadi ilusti poi peale kinni ja mastile katte peale. 
Finally the mast was tightened, boat was secured, sail cover on. 


No comments:

Post a Comment